lördag, februari 24, 2007

När det är underbart att plugga

Hej på er!
Nu är "gymnasiehelgen" avslutad för den här gången men låt mig börja lite tidigare nämligen i onsdags. Det var en typdag över hur en bra dag ska vara när jag uppskattar att plugga. Började alldeles lagom sådär kvart över nio, ämnet de första två timmarna var medel vid behandling av astma och allergier. Sjukdomstillstånd som man redan kommit i kontakt med och som är en vanlig anledning till besök på apotek. Sista halvtimmen före lunch höll föreläsaren forskningspresentation och även om vi inte ens försökte lära oss hur Aspergillus-svampen kan göra en reaktion som påminner om bildningen av prostaglandiner så tillför forskningspresentationer som denna ett djup till utbildningen. Det ger oss även en möjlighet att se var i trädet forsknigen den här avdelningen håller, det var väl von Eulers barnbarns barnbarn eller så?

Denna kunskapsspäckade dag bjöd även lunchen på nya erfarenheter. Glädjen är inombord stor att det inte var min tillagning av mat som stod för den. Istället fick ett tecken på gemenskap (eller bara att det är för få platser i lunchrummen?) mig och två kursare att att lära oss lite mer om hur det kinesiska utbildningssytemet fungerar. De två kinesiskorna åt givetvis (fördom!?) kinamat mellan det att de berättade att de var här för att läsa ett år mastersutbildningen i molekylär cellbiologi. BMC höll måttet som campus och föreläsarna uppskattades verkligen.

Efter lunch var det dags att lära sig läkemedel vi cancerbehandling. Det går ut på att hindra tumörcellelrnas tillväxt genom att utnyttja just det faktum att de försöker dela sig och därmed först måste kopiera sitt genom och att de gör detta i högre utsträckning än andra celler.

När föreläsningen slutade vid tre innebar det för mig att jag förflyttade mig till Pharmen, lite plugg med några kursare inför torsdagen, och försäljning respektive inköp av kurslitteratur.
En riktigt bra hamburgetallrik senare var det bara att bänka sig i stora salen för gratisföreläsning med FuG. Det var WHO i form av två farmacevter från Uppsala Monitoring Centre som berättade vad WHO gör i läkemedelsfrågor. Malaria, HIV/AIDS och tuberkulos fokuserar resurser i stora program för att motverka spridning samt göra befintlig behandling tillgänglig. Essentials drug list är en lista på de mest basala läkemedlen som bör finnas för användning i varje land. Hoppas utgöra en mindre andel av åhörarna när det är dags igen den 18 april. Garanterat intressant oavsett din bakgrund och givetvis är alla välkomna:)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det låter jätteintressant och va bra du skriver!

Kenneth Johnson sa...

Tack! Ibland har man bra dagar..