onsdag, december 13, 2006

Apoteksmonopolet

Regeringen vill skrota apoteksmonopolet löd det under aktuellts huvudsändning ikväll. Skrftlig sammanfattning och inslagen går att se här: http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=721710&lid=puff_721711&lpos=rubrik

Det kommer inte som någon överraskning att regering vill utreda hur monopolet kan försvinna. Göran Hägglund (ansvarig minister) värnar om att det ska finnas farmaceutisk kompetens när det handlar om recept men att det kan bli möjligt att sälja vissa receptfria läkemedel utan krav på sådan kompetens. När utredningen väl är klar kanske det går att få en bild om vilken arbetsmarknad som väntar när jag pluggat färdigt?

Spekulera ska man kanske inte göra i onödan men så länge man inte vet så har det ju sin charm. Min spekulation säger att en avreglerad apoteksmarknad skulle göra en del läkemedel dyrare i glesbyggd, mycket bättre tillgänglighet vad gäller öppettider i städerna men även på mindre orter. Billigare blir det förmodligen inte för konsumenterna men antagligen lite bättre och en missnöjd kund får möjligheten att handla i en annan butik. Något fler apotek blir det nog också men främst då där det redan finnas apotek. Tillgängligheten till olika preparat beror mer på vilka regler som gäller i grossist/leverantörsled. Idag levereras i princip allt inklusive individanpassade läkemedel över hela Sverige inom 24 timmar, det går knappast att förbättra.

Kul att äntligen driftiga farmaceuter ska kunna driva apotek i Sverige, inte nog med att många väntat länge dessutom bryter vi oss, vid en skrotning på den receptfria delen, ur den gemytliga trion Sverige, Kuba och Nordkorea.

Inga kommentarer: