onsdag, mars 21, 2007

Ut från högskoleverket

Så var den då färdig, rapporten om hur det egentligen står till med min utbildning. Idag blev högskoleverkets rapport om samtliga farmaceutiska yrkesutbildningar tillgänglig för nedladdning. Här går det att ladda ner rapporten och läsa pressmeddelandet från HSV.


Jag tycker det är bra att rapporter från myndigheter inte begränsas i sina slutsatser/beräkningar/förutsägelser men samordning inom väggarna hoppas jag är tillåtet.


HSV rapport 2007:7 den 6 mars:

"Antalet utbildade apotekare bedöms öka fram till år 2020, då utbildningskapaciteten har byggts ut kraftigt på senare år. Efterfrågan ser dock inte ut att öka alls i samma takt som tillgången.
För närvarande arbetar en utredning, tillsatt av regeringen, med att ta fram underlag för den framtida apoteksmarknaden och en förändrad läkemedelsförsörjning. Om en avreglering av apoteksmonopolet blir följden kan detta leda till att efterfrågan på apotekare ökar ytterligare eftersom t.ex. antalet arbetsgivare och arbetsplatser då blir fler. Detta kan leda till att framtidsutsikterna blir ljusare än vad diagrammet nedan visar."




HSV rapport 2007:15 den 21 mars:

"Arbetsmarknad
Framtidsutsikterna för apotekare förutses fortsatt vara goda inom apoteksväsendet och läkemedelsindustrin, både nationellt och internationellt. "

Från dunkel till ljus på bara två veckor, det är ju lovande. Funderar på att fråga HSV om hur de praktiskt taget samtidigt kan ge två olika prognoser. Hursomhelst hoppas och vet jag att den senare uppskattningen är mer korrekt, bland annat om man läser i läkemedelsvärlden redan innan den första av dessa två rapporter.

1 kommentar:

Anonym sa...

2009, när monpolet är upphävt kan man ju kanske förvänta sig en mer relevant bild av hur apotekarbehovet ser ut. Jag ser ljust på framtiden som apotekarstudent, inte minst eftersom intresset för klinisk farmaci ökat och som sagt, apotekmonopolets fall. Det är en spännande framtid för oss!