lördag, april 12, 2008

Apotekare

Debatten fortsätter om hur omregleringen av apoteksmarknaden ska gå till. Villkoren för vem som ska få äga/vara driftansvarig och vilka ersättningar de ska få för detta är inte klart med mindre än 8 månader kvar av monopolet.
PRO protesterade mot omregleringen i veckan och ville känna tryggheten med en apotekare som ägare till varje apotek. Men just i ägande har vi ingen utbildning som gör att vi kommer kunna driva apotek ideellt. Ska man kunna betala hyra, el, datasystem m.m. måste ett av verksamhetens mål vara att tjäna pengar, ni pensionärer vet, ni har ett helt yrkesliv bakom er. Tanken med en apotekare kopplad till varje apotek gillar jag dock skarpt och där borde Sveriges pensionärer och övriga befolkning ha samma rätt till kompetens som i stora delar av övriga Europa. En omreglerad marknad med konkurrens om kunder och personal gör det nödvändigt att än snabbare anpassa sig till marknadens efterfrågan, förhoppningsvis får du frågan om du vill ha hjälp när du går in på apoteket istället för att på en liten lapp läsa "tryck här för könummer". Vi ses på framtidens apotek!

Om nu någon som funderar på plugga till apotekare i Uppsala såhär i 11:e timmen undrar om det är en bra idé säger jag sök. Jag har snart läst 6 terminer, utbildningen förbereder för en bredd av arbetsuppgifter där det krävs experter på läkemedel. Arbetsmarknaden är spännande på ett positivt sätt med en ändrad apoteksmarknad, lite mer tveksamt med amerikanskt presidentval men ändå klart ljusare än HSV:s prognoser. Kontakter med fler och fler alumner känns klart mycket tillförlitligare än prognoserna. Att plugga i Uppsala ger stora möjligheter att bredda sin utbildning med flera campus inom cykelavstånd, flera nationer på krypavstånd, och massor av föreningar där man kan pröva på att ta ansvar. Konkurrens om extra-/sommarjobb är stenhård men det vägs upp av det snart är dags för årets mesta fest. See you at Valborg in Uppsala!

Inga kommentarer: