fredag, januari 11, 2008

Läkemedelsvärlden – Oberoende om läkemedel

Läkemedelsvärlden – Oberoende om läkemedel: "Svårt att övertyga mig om billigare läkemedel" så skriver gästbloggaren Bo Holmberg på Läkemedelsvärldens hemsida. Han har säkerligen rätt i att Apotekens utpris inte kommer minska. Lars Rejes förslag har flera fördelar som att det öppnar för fler arbetsgivare för oss apotekare, åtminstone i Sverige, det finns redan flera som jobbar åt dessa kedjor i såväl Norge som andra europeiska länder. Det öppnar därmed för en viss lönekonkurrens även inom apoteksbraschen även om tätheten på läkemedelsansvariga inte det här förlaget kräver fler apotekare dagens system inom Apoteket AB.

Helt rätt även enligt en blivande farmaceut som jag att vem som helst (nästan) kan söka tillstånd att driva apotek, det blir en investeringsform som andra företag, och vill man ha avkastning kommer man sträva efter mer lönsam personal. Det är nog slut på 37,5 timmars arbetsveckor inom apotek...men personalen som ska hantera dessa riktigt enligt Reje inte vilka varor som helst kommer kosta pengar, liksom att lokalytan per kund kommer öka om det blir en fördubbling av antalet apotek. Att samhället på kort sikt ska göra en vinst är nog en glädjekalkyl. På sikt kan man vinna mycket genom att behålla farmacevtisk kompetens inom landet och inom apoteken, industrin lockar rätt så mycket idag. Varje patient som ordineras och följer rätt behandling är klart mycket billigare en den som inte gör det. Här behövs duktiga farmaceuter och utrednings förslag är ett litet steg mot bättre kundservice.

Det kommer vara fullt möjligt att driva ett apotek som apotekare, därmed inte sagt att det blir ekonomiskt intressant. Det kan finnas andra värden som att hålla en mindre tätort vid liv genom att det finns apotek, får kanske vara postombud för att det ska gå, men är beviserligen bra på att hantera både kunder och försändelser.

Var kanske lite knappt om tid för utredningen att vrida på allt, och trycket var ju inte klart till pressträffen. Det var ett tydligt fokus på utredningens dirketiv och nu fortsätter den men del 3 om receptfria läkemedel i handeln. I början av april får vi veta att det kommer få säljas små förpackningar huvudvärkstabletter, likväl som att det idag säljs nikotinprodukter i handeln. Känner att jag vill avsluta med att åter citera Reje: "Vi lär nog fan återkomma!"

Inga kommentarer: